UNG FÖRETAGSAMHET

UF-företagande är en utbildning i företagande för gymnasieelever i åldrarna 16-20 år. Utbildningen sträcker sig över ca 25 veckor, med start i augusti och avslut i maj.

• Registrera sig och sitt företag på ungforetagsamhet.se
  • Upprätta en affärsplan
  • Sälja sin vara eller tjänst
  • Rådgivarkontakt
  • Upprätta en årsredovisning
  • Skapa en företagslogotyp
  • Göra en miljöplan
  • Skapa en hemsida
  • Göra en reklamfilm

Vad är Ung Företagsamhet?

Under ett läsår får elever driva egna företag, så kallade UF-företag, tillsammans i grupp om ca 3-5 elever med riktiga varor och tjänster. De går igenom ett företags hela livscykel, från start och drift till avveckling. Efter UF-året får eleverna med sig erfarenhet och kunskap om företagande.

Hur går det till?

UF-företagarna väljer själva affärsidén som de vill jobba med, undersöker marknaden och skaffar startkapital. Till sin hjälp har UF-företagarna Ung Företagsamhets läromedel, UF-företagande – Entreprenörskap på riktigt, sina lärare, minst en rådgivare från näringslivet och medarbetare på Ung Företagsamhet.

UF-företag drivs i utbildningssyfte och eleverna får inte ta några lån för att kunna starta igång, däremot erbjuds de att sälja riskkapital, hitta egna samarbetspartners eller andra vägar att finna startkapital, exempelvis anordna loppis eller baka bullar.

UF-företagande
– Ett flexibelt koncept

De går igenom åtta moment; fem av dessa moment är obligatoriska och tre moment är valbara. Det är läraren i samråd med UF-företagarna som kommer fram till vilka de tre tilläggsmomenten bör vara.

Vad innebär det?

Att driva UF-företag är både roligt, spännande och lärorikt. Under ett helt läsår får du möjligheten att prova på hur det är att starta och driva ett riktigt företag. Oavsett om du gör detta helt själv eller tillsammans med några kompisar så kan vi lova dig en kurs utöver det vanliga. Det bästa av allt är att du kan tjäna riktiga pengar på det hela!

Under årets gång får du ta del av häftiga kick-offer, mässor och tävlingar där du kan vinna fina priser. Här i Sala är vi särskilt stolta över vår egen UF-gala ”Silverstänk” där alla elever som driver UF i kommunen blir bjudna på en helkväll med middag och show. Hela året avslutas med SM i ung företagsamhet i Stockholm.