Allra sista examen

KungsängsgymnasietNyheter, Puff Start

Just idag är det en månad kvar till den stora studentdagen! En månad! Det är inte mycket alls om man tänker på att eleverna redan gått minst 12 år i skola. Det är ju lite att tänka på innan denna dag och idag fick alla studenter besök av polisen och fältassistenterna.

Mycket av informationen handlar om hur man ska tänka runt flaken. Kom ihåg att allt som står är till för att skydda eleverna! Ingen av oss vill vara en party pooper utan vi vill att alla ska ha en superrolig student och INTE slå ihjäl sig eller ramla av flaket. Polisen säger följande om hur man ska tänka runt flaken:

  • Man får bara ta med passagerare i ett sådant antal och placera dem på ett sådant sätt att det inte kan uppstå någon fara.
  • Det ska finnas hållfasta skyddsräcken eller motsvarande anordning av tillräcklig höjd som hindrar att passagerare faller av. Dessa bör vara minst 110 cm höga. Säten eller bänkar ska sitta fast.
  • Utrymme för passagerare får inte ha farliga ojämnheter, utskjutande delar eller skarpa kanter som kan öka risken för skador på passagerarna.
  • Passagerarna ska kunna kontakta föraren direkt genom ett tillförlitligt kommunikationssystem ifall någonting händer. Om mobiltelefon används måste samtalet vara uppkopplat under hela färden.
  • Fordonet får inte köra fortare än 20 km i timmen och får endast köras på vägar där hastighetsbegränsningen är högst 70 km i timmen.
  • Föraren ska ha fyllt 21 år och ha körkort med rätt behörighet sedan två år. Om traktor med släp ska framföras i liknande sammanhang måste föraren minst ha behörighet B och haft den behörigheten sedan två år.
  • Vid färd på släp måste sammankopplingen till dragfordonet vara säker. Man får bara ha ett släp och det måste vara så stabilt att det inte riskerar välta.
  • Flakvärd ska vara myndig – minst en men gärna två flakvärdar som inte firar rekommenderas.

Något som också är en känslig fråga en dag som denna är alkohol. Eftersom studenterna är över 18 men ännu inte fyllda 20 är alkohol inte tillåtet. Enligt kommunens alkohol- och drogpolicy ska arbetsmiljön vara alkohol- och drogfri. Märker vi att någon student är alltför överförfriskad ringer vi antingen föräldrar eller polis så får studenten nyktra till någon annanstans. Inget studentfirande för hen, alltså… Vi kommer även förverka och omhänderta eller hälla ut den alkohol vi ser i skolan.

Men, vet ni? Jag är övertygad om att allt kommer gå jättebra och att torsdagen den 5 juni blir en jättefin dag att minnas! Hör av er till mig, karin.hulten@sala.se, om ni har några frågor er alldeles egen student inte kan svara på. 🙂