Bilden visar två män i hemvärnsuniformer

Skydda och bevaka

KungsängsgymnasietNyheter

Hemvärnsmän och -kvinnor finns överallt i samhället. De arbetar i alla slags branscher och har till uppgift att skydda samhällsviktiga saker – allt från oss som bor här till vattenverk och järnvägsrälsar. Att skydda och bevaka är det allra viktigaste för hemvärnet.

Det finns cirka 300 000 medlemmar i Sverige och alla är med helt frivilligt. Den främsta uppgiften, förutom att skydda och bevaka, är att bistå vid kriser. Kommer ni ihåg i höstas när det regnade så mycket och stora delar av Sala stod under vatten? Det var hemvärnsgrupper från hela Västmanland som kom och förstärkte såväl Långforsen som Olof-Jons damm med sandsäckar och presenningar. Om någon person anmäls som saknad kan även hemvärnet vara med och leta, sida vid sida med Missing people. För tio år sedan i sommar var det en enormt stor skogsbrand inte långt härifrån. Hemvärnet bistod med hjälp även där. De ställer upp i alla sorters kriser.

Magnus Litsner och Andreas Björklund gick med i hemvärnet för att känna att de kan hjälpa till. Båda är utbildade kockar och ser till vid krissituationer att alla som medverkar får mat och vatten. De är stolta över att vara med i hemvärnet och allt de kan göra för oss.